Hoogsensitiviteit

Ben ik soms hoogsensitief?

Wanneer je jezelf de vraag stelt of je hoogsensitief bent, zal je al vaker gemerkt hebben dat je anders reageert op situaties en mensen dan de meeste anderen om je heen.

Grote kans dat je hebt opgemerkt dat je gevoelig bent voor prikkels uit je omgeving zoals geluiden, mensen en de sfeer om je heen. Of dat je je niet echt lekker op je gemak voelt bij ontmoetingen en feestjes waar een één op één gesprek not done is. Of dat je heel moe thuiskomt na een ontmoeting met iemand, doordat je de emoties van de ander hebt overgenomen. Deze persoon hoeft zich dan niet eens bewust te zijn van deze gevoelens.

Dit zijn zo wat voorbeelden waar hoogsensitieve personen (HSP) in het dagelijks leven tegen aan kunnen lopen. Maar eigenlijk gaat het over alles wat uitgewisseld wordt tussen jou en je omgeving. Dit heeft een nu eenmaal een diepere impact op jou als (HSV) hoogsensitieve vrouw en (HSM) hoogsensitieve man, dan dat het heeft op niet-hoogsensitieve mensen.

Wel fijn om te beseffen dat dit zowel op gaat voor positieve als voor negatieve prikkels.  “Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt” is niet voor niets de ondertitel van HET basisboek over hoogsensitivieit door Elaine N. Aron  (1996).

Sommige HSPers lopen inderdaad rond met het gevoel dat ze niet geschikt zijn voor deze wereld. Gelukkig voor ons zijn er juist veel hooggevoelige mensen in onze samenleving: 20% van alle mensen is HSP.

We zijn het zelf of het is je partner, één van je ouders, vrienden, collega’s of leidinggevende.  Zij geven met hun aangeboren fijngevoeligheid en empathie, hun creatieve vermogens, behoefte aan verdieping en gevoel voor detail, een ander perspectief aan de wereld.

Maar hoe omgaan met deze hoogsensitiviteit?

Ben jij voor jezelf of voor een dierbare op zoek naar antwoorden over hooggevoeligheid? Dan is het ook van belang te weten dat ook niet-hoogsensitieve personen een grotere prikkelgevoeligheid kunnen ontwikkelen.

Dit is afhankelijk van wat iemand in het leven heeft meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan traumatische situaties of langdurige stress. De vraag ‘ben ik hoogsensitief?’ moet daarom wel zorgvuldig worden onderzocht met een hiervoor opgeleide deskundige.

Wanneer jouw sensitiviteit, zowel bij HSP als bij een niet HSPer, is ontstaan of verergert door een traumatisch gebeurtenis, dan doe je er verstandig aan via de huisarts een verwijzing te vragen voor een GZ- psycholoog. Deze kan door middel van een diagnostisch onderzoek bepalen welke behandeling geschikt is. De wetenschappelijk duiding van HSP is Sensory Processing Sensitivity (SPS).

Hoogsensitiviteit is een aanleg, geen afwijking of stoornis, laat je dat niet aanpraten. Ook is het geen magische bijzondere gave en het maakt ons ook niet persé makkelijker in de omgang. Soms eerder het tegendeel.

Signalen en uitlaatkleppen hoogsensitieve mensen

  • Het korte lontje;
  • Te moe om te luisteren;
  • Een uitnodiging afzeggen;
  • Je terugtrekken;
  • Of een ander met meer energie als lastig ervaren;

Ook onze niet hoogsensitive partners en gezinsleden merken hierdoor dat we aan onze taks zitten. Een leven als HSP en leven met een hoogsensitief persoon vraagt van beiden aandacht, begrip en een open lerende houding over de kenmerken en de kwaliteiten van hoogsensitiviteit.

Voor informatie uit de eerste hand kun je het beste de boeken of Youtube filmpjes van Elaine Aron raadplegen. Elaine N. Aron is een universitair docent, onderzoeker, psychtherapeut  en HSP ervaringsdeskundige. Zij heeft tientallen jaren onderzoeken gedaan naar hoogsensitiviteit en een aantal boeken geschreven over de aanleg, de gevolgen en de beste tips en levenshouding voor een goed leven als HSPer.

Afspraak maken counselling

Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en weten hoe je  hiermee om moet gaan? Wil je graag  in balans blijven en tegelijk jouw kwaliteiten gebruiken? Maak dan hier een afspraak voor een behandeling op maat.

Counselling RetroResouce biedt altijd maatwerk maar ingeval van hoogsensitiviteit ligt dit nog gevoeliger. We kijken dan ook naar het geheel van de voor jouw specifieke kenmerken: wie jij bent, waar loop je tegen aan, wat kom je tegen in het contact met anderen en tijdens jouw activiteiten, wanneer behoud je je energie wanneer verlies je het en nog veel meer.

Je leert jezelf goed observeren, kennen  en ondersteunen bij de dagelijkse prikkels. Je ontwikkelt een strategie die jouw weerbaarheid versterkt waardoor je vervolgens meer kunt genieten van de positieve kanten van je hoogsensitiviteit.

Wil je meer kennis over hoogsensitiviteit en leren hoe je hiermee omgaat? De eerste sessie bij Counselling RetroResource bevat een gratis kennismaking.Meer informatie over hoogsensitiviteit?         

Neem contact op voor meer informatie, of maak een afspraak. Liever bellen? Bel dan naar: 06 40026935