Hoogsensitiviteit

Ben Ik Hoogensitief?

“Ben ik hoogsensitief?”, een vraag die veel mensen aan zichzelf stellen. Maar wist je dat ongeveer 20% van de mensen ook daadwerkelijk hoogsensitief (HSP) is?

De kans dat je het zelf bent of je partner of iemand in je directie omgeving is dus best het onderzoeken waard.

Gelukkig zijn er ook veel hooggevoelige mensen in onze samenleving. Zij geven met hun empathie, hun creatieve vermogens, behoefte aan verdieping en gevoel voor detail een ander perspectief aan de wereld.

Wanneer je jezelf de vraag stelt of je hoogsensitief bent, zal je al vaker gemerkt hebben dat je anders reageert op situaties en mensen dan de meeste anderen om je heen.

Kenmerken hoogsensitiviteit

Grote kans dat je hebt opgemerkt dat je gevoelig bent voor prikkels uit je omgeving, zoals:

  • Geluiden, mensen en de sfeer om je heen;
  • Drukke werkplekken en bijeenkomsten maken je snel moe.
  • In het contact met anderen voel je al snel aan dat er wat is.
  • Alles wat je ziet, hoort en leest komt bij je binnen.

Dit zijn zo wat voorbeelden waar hoogsensitieve personen (HSP) in het dagelijks leven tegen aan kunnen lopen. Maar eigenlijk gaat het over alles wat uitgewisseld wordt tussen jou en je omgeving.

Dit heeft een nu eenmaal een diepere impact op jou als hoogsensitieve vrouw of man dan dat het heeft op een niet-hoogsensitief persoon.

Wil je meer kennis over hoogsensitiviteit en leren hoe je hiermee omgaat? Kom gerust bij mij langs voor een gratis kennismaking.

Hoogsensitief of stress?

Ben jij voor jezelf of voor een dierbare op zoek naar antwoorden over hooggevoeligheid? Dan is het van belang te weten dat ook niet-hoogsensitieve personen een grotere prikkelgevoeligheid kunnen ontwikkelen. In de meeste gevallen kunnen deze klachten op een vergelijkbare wijze worden behandeld als de klachten bij HSP.

De vraag ‘ben ik hoogsensitief?’ moet daarom wel zorgvuldig worden onderzocht met een hiervoor opgeleide deskundige.

Hoogsensitiviteit is een aanleg, geen afwijking of stoornis. Ook is het geen magische bijzondere gave en het maakt ons ook niet persé makkelijker in de omgang. Soms zelfs het tegendeel. Overprikkeling is niet fijn en dat heeft een effect in de interactie met de buitenwereld.

Voorbeeld signalen van overprikkeling bij HSP:

  • Een kort lontje;
  • Te moe om te luisteren;
  • Opzien tegen een uitnodiging en liever afzeggen;
  • Je terugtrekken;
  • Een ander met veel energie als lastig ervaren.

Ook voor onze partners en gezinsleden zijn dit signalen dat jij aan je taks zit. Het is dan ook voor de omgeving soms best een uitdaging hoe hier mee om te gaan.

Een leven als HSP en leven met een hoogsensitief persoon vraagt van beiden aandacht, begrip en een open lerende houding over de kenmerken en de kwaliteiten van hoogsensitiviteit.

Voor informatie uit de eerste hand kun je het beste de boeken of Youtube filmpjes van Elaine Aron raadplegen. Elaine N. Aron is een universitair docent, onderzoeker, psychotherapeut  en HSP ervaringsdeskundige.

Zij heeft tientallen jaren onderzoeken gedaan naar hoogsensitiviteit en een aantal boeken geschreven over de aanleg, de gevolgen en de beste tips en levenshouding voor een goed leven als HSPer.

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit?

Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en weten hoe je  hiermee om moet gaan? Wil je graag  in balans blijven en tegelijk jouw kwaliteiten gebruiken? Maak dan hier een afspraak voor een behandeling op maat.

Counselling RetroResouce biedt altijd maatwerk maar ingeval van hoogsensitiviteit ligt dit nog gevoeliger. We kijken dan ook naar het geheel van de voor jouw specifieke kenmerken: wie jij bent, waar loop je tegen aan, wat kom je tegen in het contact met anderen en tijdens jouw activiteiten, wanneer behoud je je energie wanneer verlies je het en nog veel meer.

Je leert jezelf goed observeren, kennen  en ondersteunen bij de dagelijkse prikkels. Je ontwikkelt een strategie die jouw weerbaarheid versterkt waardoor je vervolgens meer kunt genieten van de positieve kanten van je hoogsensitiviteit.

Bij sommige mensen is de sensitiviteit ontstaan door een traumatisch gebeurtenis. Is dit bij jou het geval, dan doe je er verstandig aan via de huisarts een verwijzing te vragen voor een GZ- psycholoog. Deze kan door middel van een diagnostisch onderzoek bepalen welke behandeling geschikt is. De wetenschappelijk duiding van HSP is Sensory Processing Sensitivity (SPS).

Wil je meer kennis over hoogsensitiviteit en leren hoe je hiermee omgaat? De eerste sessie bij Counselling RetroResource bevat een gratis kennismaking.

Meer informatie over hoogsensitiviteit?         

Stel jij jezelf regelmatig te vraag “ben ik hoogsensitief?“. Ik help je graag.

Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Liever bellen? Bel dan naar: 06 40026935